Nej – du vet inte alls hur det känns

Jag tror att många människor i världen vill hjälpa till att stötta den som har drabbats av en förlust av något slag – oavsett om det så är en närstående eller en okänd medmänniska.

Det är en otroligt fin egenskap som vi alla bör värna om. Den visar att vi bryr oss om varandra. ♥

Men hur bemöter vi egentligen varandra när vi har drabbats av en förlust?

Jag har reflekterat över hur jag själv har blivit bemött och jag minns speciellt ett tillfälle då jag blev opererad för min skolios (sned ryggrad).

Det var en otroligt omfattande operation som lyckligtvis gav mig en rak och korrigerad rygg, men den resulterade även i en oerhört svår fysisk smärta under läkningsperioden.

Sörjande söker ofta tröst och hjälp från sin omgivning
Sörjande söker ofta tröst och hjälp från sin omgivning

När jag i min smärta låg i sjukhussängen efter operationen, tryckte jag på knappen för att få sjuksköterskornas uppmärksamhet. Jag var ledsen. Dels på grund av att jag hade så fruktansvärt ont och dels över att jag befann mig i den situation som jag gjorde.

En sjuksköterska kom in på mitt rum och när jag hade berättat hur jag mådde sa hon:

– Jag vet precis hur du känner det. Alla som har genomgått en liknande operation har uttryckt att de har så ont som du har.

Jag minns att jag tänkte:

Du har inte den blekaste aning om hur jag känner! Även om du har mött patienter som har uttryckt sig på liknande sätt som jag, kan du aldrig någonsin dra slutsatsen att du vet hur det känns för mig.

Jag blev otroligt provocerad av hennes sätt att bemöta mig och jag valde därför att inte prata om mina känslor med just henne från och med då.

Det hon sade, var det sista jag behövde höra just där och då. Hur skulle meningen ”jag vet hur det känns” kunna hjälpa mig i det ögonblicket? Jag förstår att det var i all välmening som hon svarade mig på det sättet, men det gjorde mig bara ännu mer ledsen.

Sörjande söker ofta tröst och hjälp från sin omgivning
Medan en sörjandes reaktioner är normala och naturliga bottnar omgivningens reaktioner ofta i okunskap och rädsla. Den som sörjer och uttrycker sina känslor, söker på ett naturligt och hälsosamt sätt ofta tröst och hjälp från sin omgivning.

Istället kan omgivningens reaktioner ofta sammanfattas i följande punkter:

  • De försöker byta samtalsämne
  • De intellektualiserar och ger svårföljda råd
  • De vet inte vad de ska säga

Sammantaget kan omgivningens reaktioner leda till att den som sörjer inte vågar visa sina känslor som har uppstått i samband med en förlust, vilket gör att den sörjande låtsas som att denne mår bra, när han eller hon egentligen inte gör det.

På detta subtila sätt uppmuntrar omgivningen omedvetet den sörjande att agera som om deras sorg har läkt. Detta sker samtidigt som sörjande människor vill och behöver bli hörda.

När jag själv gick handlingsprogrammet i Sorgbearbetning, kom jag till insikt i hur jag skulle bemöta någon som är ledsen, på ett bättre sätt.

<< Läs mer om Kursutbudet >>

1 svar på ”Nej – du vet inte alls hur det känns

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *